Aktivnosti za decu

9 načina da animirate decu bez korišćenja telefona

jul 1, 2021 no comments Katarina Stojanovic Categories Blog

Roditelji najbolje znaju koliko teško može biti održati dečiju pažnju i koliko truda je potrebno kako bi deca bila okupirana. Čini se da je u današnje vreme najlakše i najbrže otkloniti dečiju dosadu putem telefona ili tableta. Međutim, preterano gledanje u ekran kod dece je jedna od glavnih briga roditelja. S obzirom da se većina roditelja trudi da deci ograniči upotrebu pametnih uređaja, došli smo na ideju da sa vama podelimo listu aktivnosti koji ne uključuju nikakvu tehnologiju. Ove aktivnosti za decu su idealne za mališane predškolskog uzrasta, kao i mlađe, a roditeljima će pružiti malo vremena za odmor.

1. Neka naprave svoj crtani film

Umesto da gledaju crtaće, neka vaša deca naprave svoj crtani film. Dajte im papir, olovke i bojice i zamolite ih da vam nacrtaju heroja i negativca. Kad završe, pustite ih da se vrate i ispričaju vam priču svog heroja.

2. Pustite ih da vam pomognu sa kućnim poslovima

Ovo nije popularna opcija, ali može biti dobro za njih. Ako ćete vi čistiti kuhinju, neka vaša deca očiste svoje sobe. Ne samo da ćete dobiti vremena da zaista radite svoj posao, već će i vaša deca naučiti da i oni imaju ulogu u održavanju kuće čistom.

3. Kuvajte sa svojim mališanima

Aktivnosti za decu

Ako kuvate, vaši mališani vam takođe mogu pomoći. Dajte im posao sa kojim se mogu nositi. Za malu decu to bi moglo biti postavljanje stola. Za stariju decu to bi moglo biti rezanje povrća, čišćenje boranije ili pranje sudova nakon završenog obroka. Naši najmlađi Klopićani često pomažu svojim mamama u kuhinji – a kako i ne bi, kada je to jedna od aktivnosti za decu koju oni prosto obožavaju!

Postavite veliki najlon na pod i dajte detetu neke posude i namirnice iz kuhinje koje može zajedno da pomeša. Za to vreme, vi možete pripremati najukusnije obroke, a oni će uživati u pravljenju nereda. Pustite ih da podivljaju! Naravno, uz prethodno obezbeđenje prostora u kom će se taj nered napraviti.

4. Ponudite kreativne igračke

Svaka igračka koja detetu omogućava da stvara će mu sigurno odvratiti pažnju. Uložite u Lego kockice, slagalice i igračke koje zahtevaju ramišljanje, prilagođeno dečijem uzrastu. Ne samo da će vaše dete moći satima da se igra sa njima, već će i uticati produktivno na njih.

5. Dizajnirajte potragu za blagom

Sakrijte nešto poput novčića ili nalepnice negde u kući. Dajte deci nagoveštaj i pustite ih da divljaju, pokušavajući da je pronađu. Ako im otežate pronalazak, izgradićete njihovu otpornost – i sposobnost da pronalaze stvari ne tražeći pomoć od vas.

6. Podstaknite igru na otvorenom

Aktivnosti za decu

Ne zaboravite kako su vas vaši roditelji zabavljali. Samo dajte detetu loptu i štap i pustite ih da se igraju. Ili im dajte krede i pustite ih da budu kreativni. Lastiš je takođe super opcija, u čijoj je igri većina nas uživala. Ako se brinete za njihovu sigurnost, samo ih držite na vidiku. Biće dobro. 

7. Organizujte im druženje sa drugom decom 

Dogovorite se sa drugim roditeljem u vašem kraju da barem jednom nedeljno organizujete druženje. Kada vam treba malo vremena, pošaljite dete da se igra sa drugom decom, dok će red na čuvanje dece pripasti drugim roditeljima. Da budemo pošteni, treba i drugim roditeljima dopustiti da ponekad pošalju i svoje dete kod vas. Kada se dvoje dece igraju zajedno, drže jedno drugom pažnju.

8. Izgradite tvrđavu

Dajte detetu nekoliko jastuka i pokrivača i izazovite ih da pretvore kauč u tvrđavu. Nijedno dete neće odbiti šansu da napravi tajnu bazu – i biće mnogo verovatnije da će se samostalno igrati kada uđe.

9. Naučite ih da uzgajaju baštu

Aktivnosti za decu

Dajte detetu malu biljku, da o njoj vodi računa. Možda mogu da uzgajaju biljni vrt ili nekoliko cvetova na prozorskoj dasci. Neka svakodnevno zalivaju svoju biljku i kad vam zatreba nekoliko trenutaka, zamolite ih da je provere. Biće uronjeni u svoj posao.

Zaokupirati mališane je teško, ali isprobavanje novih aktivnosti za decu naviknuće ih na samostalnu igru, a vama će dati malo vremena za predah.. Ili čišćenje, kuvanje i druge svakodnevne aktivnosti.