
Kako spremiti karfiol na 5 načina?
Kuvajte ga, zgnječite, ispecite, blendirajte… opcije su beskrajne! Naučite kako da spremite karfiol uz pomoć ovih pet kuhinjskih tehnika.
Karfiol je junak biljnog sveta, koji je često u senci svog poznatijeg srodnika: brokolija. Međutim, tokom poslednjih godinu i više dana, ovo povrće se trijumfalno vratilo i pronašlo svoje pravo mesto u porodici kupusa.
Slatkog i blago-gorkastog ukusa, karfiol (poznat i kao „cvet kupusa“) ima impresivne antikancerogene, antioksidativne, antibiotske i antivirusne osobine. Kako ga opisati u jednoj reči? Zdravlje.
Ovo kremasto belo povrće smo testirali blendiranjem, seckanjem, pretvaranjem u pire smesu, pečenjem, kuvanjem ali i na roštilju. Rezultati će vas verovatno iznenaditi.
1. Pirinač od karfiola
Znate li one zdrave, zamenske opcije za tradicionalna jela koja na kraju imaju ukus kartona? Pa, pirinač od karfiola nije jedan od tih. To je iznenađujuće ukusan i jednostavan način da u svoju hranu ubacite više povrća bez žrtvovanja voljene pirinčane teksture.
Sve što treba da uradite je da komade karfiola stavite u procesor hrane i pulsirate dok se ne razlože na zrna veličine pirinča. Sipajte par kapi ulja ili putera u veliku šerpu, umešajte „pirinač“ i začinite solju i biberom. Pokrijte i ostavite da se kuva šest do osam minuta pre nego što se dodatno izmrvite viljuškom. Dodajte sveže začinsko bilje za lepše boje, dekorišite ga kako god želite – ili ga ostavite kakvo jeste. Za šta god da se odlučite, nećete pogrešiti.
2. Šnicla od karfiola
Pustite karfiol da zauzme centralno mesto na vašoj sledećoj večeri uz pomoć ove fenomenalne vege-kreacije. Zanimljiva tekstura i zalogaji bez osećaja krivice će defitinivno imati prednost u odnosu na meso.
Ceo karfiol isecite vertikalno na četiri ‘šnicle’. Prelijte maslinovim uljem, začinite solju i biberom i stavite na pleh. Pecite u zagrejanoj rerni 35-40 minuta, okrenite jednom dok ne omekša i ne postane zlatno smeđe na ivicama.
Za intenzivniji ukus, poslužite „karfiol šniclu“ na podlozi od bulgura, prelijte ga kremastim ‘tzatzikijem’ i pospite sušenim papričicama.
3. Karfiol sa pastom i sirom
Znamo o čemu razmišljate … kako jesti sir i pastu bez griže savesti? Da li je to uopšte moguće? Apsolutno jeste. Karfiol isecite na cvetove i pecite 20-25 minuta dok ne porumeni i omekša. Zatim ubacite u posudu za pečenje zajedno sa testeninom, sosom od kremastog sira, mladim lukom, pa čak i malo pančete, ako želite i volite. Povrće će dati odličan ukus pasti, dok doprinosi i nutritivnoj vrednosti ovog jela.
4. Potaž od karfiola
Karfiol se dobro kombinuje sa ostalim sastojcima, što znači da je savršen dodatak ohlađenim ili toplim supama i potažima. Iako ovde možda prednjačimo sa jesenjim ukusima, kombinacija orašasto prženog karfiola, kremastog kokosovog mleka, malo korijandera i peršuna je previše dobra da bismo je ignorisali. I to je takođe lako! A uskoro ćemo sa vama podeliti i detaljni recept za ovaj uvrnuti potaž.
5. Pire od karfiola
Pire od karfiola ima istu kremastu i mekanu strukturu kao i skrobni pire napravljen od krompira. Jedina razlika? Od ovog pirea vam neće nestati struk. U stvari, karfiol sadrži tri puta manje ugljenih hidrata i kalorija od krompira.
Da biste napravili ovaj pobednički prilog (ili čak glavno jelo), stavite veliki lonac vode da proključa sa prstohvatom soli. Isecite karfiol na cvetiće pre nego što ih dodate u vodu. Kuvajte dok ne omekša (oko 8-10 minuta), iscedite i vratite u lonac. Pomoću blendera, secka ili viljuške zgnječite karfiol u loncu dok od njega ne postane glatka, pire masa. Stavite na laganu vatru i dodajte puter, mleko i začinsko bilje.
Ovo jelo možete praviti i kao prilog ostalim jelima, a odlična je kombinacija i uz razna mesa.
A znate li sa čime je još dobro pomešati karfiol, bez obzira kako je pripremljen? Sa kurkumom.
Počnite da kuvate i – ne zaboravite da podelite svoje utiske, predloge i savete sa nama!