novogodišnje odluke

Novogodišnje odluke o hrani nikad nisu bile zanimljivije!

decembar 30, 2020 no comments Katarina Stojanovic Categories BlogTags

Krajem svake godine radimo retrospektivu godine koja ostaje za nama. Ponosimo se stvarima koje smo postigli, ali i razmišljamo o onima koje želimo da promenimo. Novogodišnje odluke koje donosimo se tiču karijere, zdravih navika, fizičke aktivnosti, odnosa, a često se tiču i mršavljenja i odnosa prema hrani. Odlučili smo da se ne fokusiramo na negativne strane, već da razmislimo o zabavnim, pozitivnim novogodišnjim odlukama koje možemo doneti, a koje će nam koristiti na puno načina.

Nekada naša želja da ostanemo na pravom putu može u nama izazvati stres, čak do tačke u kojoj smo spremni za neuspeh. Pa, zašto ne bismo izabrali rešenja koja ćemo sa lakoćom sprovoditi u delo tokom 2021. godine? Ovo su naši predlozi!

Kada jedete, jedite bez distrakcija

Spustite telefon, pauzirajte Netfliks na nekoliko minuta, sedite za sto i fokusirajte se na hranu koja se nalazi ispred vas. Budite prisutni, osvestite svaki ukus, svaki miris, svaku senzaciju koji vam zalogaji donose.  Ovo će vam možda pomoći i da izgubite nekoliko kilograma, ali i da naučite da uživate u sadašnjem trenutku. Netfliks i društvene mreže mogu da sačekaju.

Večera kao socijalna aktivnost

Ovo je ujedno i naš omiljeni predlog, jer Klopica je koncept koji itekako podržava spremanje hrane sa društvom. Planirajte da, na primer, svaki poslednji četvrtak u mesecu provedete sa prijateljima spremajući večeru, uživajući u omiljenom piću i najbitnije – društvu ljudi koje volite. Svaka aktivnost može biti zabavna ukoliko je posmatramo kroz smeh i igru. Zamislite koliko bi bilo zanimljivo uključiti i prijatelje u takve akcije!

Našem timu bi bilo drago da vam u tome pomogne – vaše je samo da izaberete omiljeni obrok i uživate. Mi ćemo se pobrinuti za ostalo.

novogodišnje odluke

Naučite decu da kuvaju

Kuvanje sa decom nije samo edukativno, već je i divno stvaranje povezanosti i odličan način provođenja dodatnog vremena sa njima. Ako vaša deca hranu razumeju od ranog detinjstva, možete ih naučiti pozitivnom odnosu i prema hrani. Postoji dosta emisija u kojima deca kuvari spremaju hranu i dosta knjiga i vodiča kroz dečiju kuhinju, koji vam mogu pokazati u čemu vaše dete može da pomogne u svakom uzrastu.

Food & travel

Znamo da je 2020. godina sa sobom donela zatvaranje granica na svetskom nivou i da smo mnoga isplanirana putovanja morali odložiti. Međutim, kao večiti optimisti verujemo da će se putovanja vratiti u živote svih nas i da ćemo opet imati ono uzbuđenje pre nego avion poleti. Ukoliko nikada niste probali jela marokanse kuhinje, zašto ne biste krenuli putem Kazablanke i Marakeša i uživali u potpuno drugačijim ukusima i namirnicama? Možete isplanirati posetu onim gradovima u kojima se nalaze najstariji, najtradicionalniji, najpoznatiji, najautentičniji restorani.

Ako se, međutim, ne osećate potpuno sigurno da putujete, organizujte put unutar svoje zemlje, ali ne prema istorijskim znamenitostima, već prema konobama, restoranima, konačištima koje vaša zemlja poseduje.

novogodišnje odluke

Probajte nešto što nikada niste

Ovo se ne mora nužno odnositi na hranu. Kontinuirano menjanje navika, izlazak iz zone komfora i prihvatanje promena može biti teško, može i boleti, ali nikako ne može biti loše. Dugoročno gledano, doneće vam isključivo dobrobit. Prevedeno na naš omiljeni jezik – jezik hrane – isprobavanje novih kuhinja i jela vam može proširiti i iskustvo i interesovanje za određene delove sveta. Možda ćete poželeti da istražite zašto se u Indiji koristi toliko puno začina ili šta sve podrazumeva japanska kuhinja, a nije sushi.

Dan bez mesa

Izbacivanje mesa je jednostavan način da nedeljne obroke učinite malo zdravijim – bez potrebe da u potpunosti promenite način prehrane. Dan bez mesa je zapravo laka inicijativa. Na osnovu brojnih istraživanja koja su sprovedena ustanovljeno je da postojanje jednog ne-mesnog obroka svake nedelje moglo napraviti ogromnu razliku za vaše zdravlje. Pored toga, izbacivanje mesa iz obroka će vas naterati da istražite nove namirnice i isprobate nove recepte.

novogodišnje odluke

Salata kao obrok? Što da ne!

Tanka je granica između držanja dijete i osvešćivanja o tome šta jedemo. Ne moramo se odricati namirnica koje volimo, ali možemo dodati neku jabuku ovde ili nekoliko šargarepa tamo, možemo jesti ražani umesto pšenični hleb. Male promene mogu napraviti velike razlike i to možemo uraditi lakše nego što mislimo. Počnite time što će vam salata postati obavezan deo svakog obroka. Miks zelenih salata, ajsberg, rukola, krastavac, paradajz, cvekla – može biti kombinacija po vašem izboru. Vremenom ćete primetiti da unošenje dovoljne količine salata pravi idealan balans u vašim obrocima.

Manje sudova za pranje? Moguće je

Da li ikada izbegavate kuvanje nekih ekstravagantnijih obroka jer vas umara činjenica da ćete imati dosta sudova za pranje?  Nažalost, ne poseduju svi mašine za pranje sudova, ali rešenje za ovaj problem je – pravljenje obroka u jednoj posudi! Ne samo da ovaj način pripreme štedi vreme, već omogućava da se svi ukusi sjedine, čime doprinose lepoti obroka. Jedino što vam je potrebno jeste da pronađete posudu koja se istovremeno može koristiti i na ploči za kuvane i u rerni.

Nadamo se da će vam ove novogodišnje odluke i neki od naših zanimljivih saveta i predloga biti od koristi tokom sledeće godine. Želimo vam da uživate u svakom trenutku i svakom danu, da budete optimistični, da verujete u pozitivan ishod i da dobijete sve ono što zaslužujete.

Srećna Nova godina od Klopica tima! <3