Peruanska kuhinja – 8 tradicionalnih jela Perua
Peruanska kuhinja je kuhinja suprotnosti: topla i hladna jela na istom tanjiru, kiseli ukusi se mešaju sa slatkim. Jaka i suptilna u isto vreme. Do ove ravnoteže u tanjiru dolazi zato što se tradicionalna peruanska hrana oslanja na začine i specifične arome, od oštrih i čistih do teških i dubokih. Svaki ukus se suprotstavlja ili je kompatibilan sa drugim.
Iako mnogi ljudi Peru vide kao zemlju planina prekrivenih oblacima i ruševina drevnih civilizacija, istinsko blago Perua je njegovo bogato kulinarsko nasleđe. Sastojci i tehnike kuvanja iz Afrike, Evrope i istočne Azije okupljaju se u divnoj mešavini koja je krajnje jedinstvena širom sveta. Ali kakvu hranu jedu Peruanci?
Pogledajmo nekoliko tipičnih jela u Peruu. Ovo je 8 najboljih peruanskih jela koja obavezno morate probati.
CEVICHE
Obzirom da je jedno od najpopularnijih predjela u Peruu, ali i širom Južne Amerike, ceviche se u poslednje vreme često može naći u jelovnicima širom Beograda. Ono što je karakteristično za ceviche je da svaka država (Meksiko, Ekvador, Kolumbija..) imaju svoje varijacije ovog jela. Osnova je kuvana riba koja se služi hladna i tradicionalno gledano, u pitanju je brancin koji je mariniran u soku od limete, luka, soli i ljutog čilija (na španskom aji).
Nezaobilazan začin u većini jela ovog tipa je korijander, a pored ribe, ceviche često sadrži sitno seckan paradajz, crveni luk, slatki krompir i kukuruz.
EXTRA TIP
Ukoliko želite da odete korak dalje i sebi pružite pravi LatAm ugođaj, marinadu od čilija, limete i soli možete pomešati sa Piscom (nacionalno piće Peru-a) i dobiti pravi Pisco Sour, jedno od najčešće konzumiranih pića, pored piva. Od nedavno se Pisco može pronaći u bolje opremljenim diskontima pića u Beogradu.
LOMO SALTADO / SLANA PRŽENA GOVEDINA
Gotovo popularno kao ceviche, ovo jelo predstavlja spoj kineskog načina prženja mesa, mariniranog u mešavini začina i klasičnih peruanskih sastojaka. Sočne trake govedine marinirane u sosu od soje, luka, paradajza, čilija i drugih začina se prže dok se govedina za početak ne skuva i paradajz i luk počnu da formiraju kompaktni, mesnati sos. Dodajte malo skroba, napravite mešavinu Istoka i Zapada: dodajte i brdo pirinča i pomfrit (često se priprema sa mesom). Ovo jelo se nalazi gotovo svuda širom Perua, a podjednako je popularno i u peruanskim restoranima u inostranstvu.
ARROZ CON PATO / PATKA SA PIRINČEM
Ovaj, naizgled jednostavan, španski recept je „signature dish“ u Peruu. Pirinač se kuva u pasti od korijandera, začinskog bilja i tamnog piva, dajući dubok, zemljani ukus zrnu. Prženi but i noga ili – ako imate sreće prilikom naručivanja u restoranima – oštro prženi patak, dodaje se na puno zelenog pirinča. Jelo je toliko popularno da se nalazi na gotovo svim porodičnim stolovima u Peruu, kao i u najboljim restoranima u Limi. Poput većine peruanskih kuhinja, postoji bezbroj varijacija ovog jela: drugačije mešavine pirinča, drugačije teksture i delovi patke – a sprema se čak i sa piletinom ili drugom vrstom živine.
ALPACA / MESO ALPAKE
Kada se spomene alpaka, većina ljudi pomisli na popularnije Instagram selfije ljudi sa alpakama sa Machu Picchu-a. Međutim, iako su zaista preslatke životinje, u Peruu ih možete jesti, kao jedan od specijaliteta karakterističnih za taj deo sveta. Alpake se mogu pronaći u Kusku i u planinama u okolini Kuska, a zapravo su tradicionalna peruanska hrana. Neki od vas verovatno misle da su „alpake preslatke za jesti“, ali je njihovo meso izuzetno ukusno i velika preporuka svima koji vole i jedu meso.
Poput goveđih odrezaka, postoje različiti delovi alpake koji će imati drugačiju mekoću i ukus. Dobro meso, tj. odrezak od alpake neretko može biti ukusniji od najboljih goveđih odrezaka!
EXTRA TIP
Ukoliko se nađete u Peruu, najbolje meso alpake možete jesti upravo u Kusku ili u gradiću pod nazivom Aguas Calientes, koji se nalazi u podnožju Machu Picchu-a. Odlična kombinacija uz ovo jelo je i Cusquena – lokalni premium lager iz Kuska.
ANTICUCHOS DE CORAZON / GRILOVANO SRCE
Možda je na početku ovog teksta trebalo naznačiti da je tekst pretežno usmeren na ljubitelje mesa – jer, upravo je meso glavna komponenta velikog dela namirnica i jela peruanske kuhinje.
Neka vas od naručivanja ovog jela ne odvrati pomisao da jedete srca. Srce je manje masno od file minjona, ukoliko je goveđe, često će imati puniji ukus od rebarca i ukusno je kada se zapeče na otvorenom plamenu. Srce spada u kategoriju iznutrica i praktično je superhrana.
Peruanski kuvari su isekli srce na kocke od 5-6cm, a zatim marinirali kockice alpake ili goveđeg srca u sirćetu, aji čiliju, kimu, kuminu i belom luku. Kocke se zatim peku na roštilju/ćumuru dok ne postanu medium rare (srednje pečeno). Poput ćevapa ili kebaba, kockice mesa se često serviraju kao ražnjići, zajedno sa kriškama luka i krompira – i naravno, prelivaju se limetom.
EXTRA TIP
Ovo meso se najbolje kombinuje sa suvim crvenim vinom, kako bi se istakli slane note i puni ukus govedine.
Ako se ikada nađete u Limi, ne propustite odličan i veoma popular restoran Tio Mario u starom delu grada pod nazivom Barranco. U ovom delu grada će i ljubitelji antikviteta zasigurno pronaći nešto za kupiti.
ROCOTO RELLENO / ZAČINJENE PUNJENE PAPRIKE
Crveni aji rocoto su zapravo čili paprike, koje su punjene kuvanom mešavinom mlevene govedine, crvenog luka, belog luka, maslina, suvog grožđa, začinskog bilja i začina, zatim preliveni sa queso fresco (svež sir) i pečeni u sosu od jaja i mleka. Pošto su u Srbiji punjene paprike rasprostranjeno i često jelo, znajte da ovo jelo nije klasična punjena paprika na koju ste navikli. Rocoto je malo veći od šljive, karakterišu ga voćne esencije tropskog bobičastog voća i gotovo je dvostruko više ljuta od žute aji paprike (ili da uprostimo, desetak puta ljuće od prosečne jalapeno papričice).
Prvi zlogaj će vas sigurno prodrmati. Ali početnu ljutinu čilija brzo ublažava slatko i slano punjenje iznutra, kao i rastopljeni sos od sira i jaja, u kome se sve kuva.
TIRADITOS / PERUANSKI SASHIMI
Tiraditos podseća na japanski sašimi. Zapravo su tiraditosi ono što su mnogi smatrali fuzijom japanske i peruanske hrane. Ovo jelo u sebi kombinuje sashimi iz Japana i tiradito sos iz Perua. Tiradito sos je začinjeni sos koji se obično pravi od mešavine limunovog soka, raznih začina, paprike, a ponekad čak i rocota (ljute paprike o kojoj je maločas bilo reči).
Kao i kod ceviche-a, glavni sastojak je sirova riba. Razlika između tiraditos-a i ceviche-a je u tome što je ceviche potopljen u sos pre nego što se servira. Tiraditos nije. Sos od tiraditosa sipa se na vrh pre nego što se posluži, tako da riba još uvek nije kuvana. Svežinu ribe možete mnogo bolje osetiti u tiraditos-ima nego u ceviche–u.
CUY / GUINEA PIG / ZAMORAC
Bilo je potrebno odraditi istraživanje, da bi se utvrdilo kako se prevodi guinea pig na srpski jezik. Zamorac ili zamorče je još jedan od popularnih izvora mesa u oblasti Anda, koja se može pronaći u skoro svakom meniju, od Kuska do Lime. U zapadnim kulturama, zamorac se često čuva kao kućni ljubimac, pa je mnnogima odbojna činjenica da bi neko mogao konzumirati ovu životinju. Tradicionalni recept zahteva punjenje celokupne životinje aromatičnim biljem, zatim pečenje na otvorenoj vatri na drvetu i serviranje sa krompirom. Kada se posluži na ovaj način, ima najbolji ukus sa umakom od aji sosa i jede se rukama.
Iako je fokus stavljen na jela koja su isključivo bazirana ili sadrže meso, peruanska kuhinja može da ponudi i vege i vegetarijanska jela. Istina, u restoranima, na uličnim štandovima, u marketima, selima ili pijacama ćete češće biti u situaciji da pronađete razne vrste mesa, ali neka vas to ne obeshrabruje. Ono što zaista svako treba da proba su razna voća i povrća, koja se ne mogu pronaći nigde van Perua. Određene vrste ćete moći pronaći samo u džunglama Perua i obavezno ih probajte. I još jedna stvar – neka vas ne čudi ukoliko morate da konsultujete Google, kako biste saznali na koji način se određena hrana čisti i konzumira.