Aktivnosti za decu

9 načina da animirate decu bez korišćenja telefona

01 Jul 2021 no comments Katarina Stojanovic

Roditelji najbolje znaju koliko teško može biti održati dečiju pažnju i koliko truda je potrebno kako bi deca bila okupirana. Čini se da je u današnje vreme najlakše i najbrže otkloniti dečiju dosadu putem telefona ili tableta. Međutim, preterano gledanje u ekran kod dece je jedna od glavnih briga roditelja. S obzirom da se većina roditelja trudi da deci ograniči upotrebu pametnih uređaja, došli smo na ideju da sa vama podelimo listu aktivnosti koji ne uključuju nikakvu tehnologiju. Ove aktivnosti za decu su idealne za mališane predškolskog uzrasta, kao i mlađe, a roditeljima će pružiti malo vremena za odmor.

1. Neka naprave svoj crtani film

Umesto da gledaju crtaće, neka vaša deca naprave svoj crtani film. Dajte im papir, olovke i bojice i zamolite ih da vam nacrtaju heroja i negativca. Kad završe, pustite ih da se vrate i ispričaju vam priču svog heroja.

2. Pustite ih da vam pomognu sa kućnim poslovima

Ovo nije popularna opcija, ali može biti dobro za njih. Ako ćete vi čistiti kuhinju, neka vaša deca očiste svoje sobe. Ne samo da ćete dobiti vremena da zaista radite svoj posao, već će i vaša deca naučiti da i oni imaju ulogu u održavanju kuće čistom.

3. Kuvajte sa svojim mališanima

Aktivnosti za decu

Ako kuvate, vaši mališani vam takođe mogu pomoći. Dajte im posao sa kojim se mogu nositi. Za malu decu to bi moglo biti postavljanje stola. Za stariju decu to bi moglo biti rezanje povrća, čišćenje boranije ili pranje sudova nakon završenog obroka. Naši najmlađi Klopićani često pomažu svojim mamama u kuhinji – a kako i ne bi, kada je to jedna od aktivnosti za decu koju oni prosto obožavaju!

Postavite veliki najlon na pod i dajte detetu neke posude i namirnice iz kuhinje koje može zajedno da pomeša. Za to vreme, vi možete pripremati najukusnije obroke, a oni će uživati u pravljenju nereda. Pustite ih da podivljaju! Naravno, uz prethodno obezbeđenje prostora u kom će se taj nered napraviti.

4. Ponudite kreativne igračke

Svaka igračka koja detetu omogućava da stvara će mu sigurno odvratiti pažnju. Uložite u Lego kockice, slagalice i igračke koje zahtevaju ramišljanje, prilagođeno dečijem uzrastu. Ne samo da će vaše dete moći satima da se igra sa njima, već će i uticati produktivno na njih.

5. Dizajnirajte potragu za blagom

Sakrijte nešto poput novčića ili nalepnice negde u kući. Dajte deci nagoveštaj i pustite ih da divljaju, pokušavajući da je pronađu. Ako im otežate pronalazak, izgradićete njihovu otpornost – i sposobnost da pronalaze stvari ne tražeći pomoć od vas.

6. Podstaknite igru na otvorenom

Aktivnosti za decu

Ne zaboravite kako su vas vaši roditelji zabavljali. Samo dajte detetu loptu i štap i pustite ih da se igraju. Ili im dajte krede i pustite ih da budu kreativni. Lastiš je takođe super opcija, u čijoj je igri većina nas uživala. Ako se brinete za njihovu sigurnost, samo ih držite na vidiku. Biće dobro. 

7. Organizujte im druženje sa drugom decom 

Dogovorite se sa drugim roditeljem u vašem kraju da barem jednom nedeljno organizujete druženje. Kada vam treba malo vremena, pošaljite dete da se igra sa drugom decom, dok će red na čuvanje dece pripasti drugim roditeljima. Da budemo pošteni, treba i drugim roditeljima dopustiti da ponekad pošalju i svoje dete kod vas. Kada se dvoje dece igraju zajedno, drže jedno drugom pažnju.

8. Izgradite tvrđavu

Dajte detetu nekoliko jastuka i pokrivača i izazovite ih da pretvore kauč u tvrđavu. Nijedno dete neće odbiti šansu da napravi tajnu bazu – i biće mnogo verovatnije da će se samostalno igrati kada uđe.

9. Naučite ih da uzgajaju baštu

Aktivnosti za decu

Dajte detetu malu biljku, da o njoj vodi računa. Možda mogu da uzgajaju biljni vrt ili nekoliko cvetova na prozorskoj dasci. Neka svakodnevno zalivaju svoju biljku i kad vam zatreba nekoliko trenutaka, zamolite ih da je provere. Biće uronjeni u svoj posao.

Zaokupirati mališane je teško, ali isprobavanje novih aktivnosti za decu naviknuće ih na samostalnu igru, a vama će dati malo vremena za predah.. Ili čišćenje, kuvanje i druge svakodnevne aktivnosti.

uparivanje hrana vino

Saveti i pravila za uparivanje hrane i vina

20 Jan 2021 no comments Katarina Stojanovic

Neki saveti za uparivanje hrane i vina mogu biti preterano striktni. Istina je da možete jesti gotovo sve što želite dok pijete koje god vino želite. Spajate li čašu belog vina sa hamburgerom? Odlično! Ali, da li bi se to preporučilo u većini vodiča za uparivanje hrane i vina? Pa, i ne baš. Odličan spoj hrane i vina stvara ravnotežu između komponenti jela i karakteristika vina. U osnovi je reč o situaciji gde bi „trebalo bi da znate pravila pre nego što ih prekršite“.

Na našoj Instagram stranici ste u proteklih par nedelja mogli ispratiti zanimljivosti Italijanske i Francuske kuhinje. Kako smo odlučili da vas obradujemo jelima i varijacijama jela jedne od ove dve kuhinje, idealan je trenutak da sa vama podelimo par saveta koja se tiču vina i njihovog slaganja sa hranom. Jer, kada kažete Italija ili Francuska, prva asocijacija je upravo – vino.

1. Utvrdite osnovne ukuse

U današnje vreme znamo da se u hrani nalazi preko 20 različitih ukusa – od osnovnog, uključujući slatko, kiselo i masno, do onih malo ‘ekstremnijih’, koji uključuju začinjenu i ljutu hranu. Srećom, prilikom uparivanja hrane i vina morate se fokusirati na ‘samo’ 6 ukusa: slano, kiselo, slatko, gorko, masno i začinjeno.

Slika preuzeta sa sajta winefolly.com

Vinu uglavnom nedostaju 3 ukusa: ukusi masnoće, začinjenosti i slanosti, ali zato sadrži kiselost, slatkoću i gorčinu u različitim stepenima. Uopšteno govoreći, vina možete grupisati u 3 različite kategorije:

  • Crvena vina imaju više gorčine.
  • Bela, roze i penušava vina imaju veću kiselost.
  • Slatka i bela vina imaju više slatkoće.

Sauvignon Blanc je laganog ukusa, ali ima veću kiselost.  Chardonnay ima puniji ukus, i obično nije previše kiseo. Pinot Noir je lakšeg ukusa (za crveno vino) i nema previše tanina u sebi (koji utiče na izazivanje gorčine u vinu). Cabernet Sauvignon je punijeg ukusa i ima puno tanina (pa samim tim i više gorčine).

Slično tome, svaka hrana ima svoje određene karakteristike i ukuse. Kada određujete ukuse hrane, probajte da ih svedete na dva osnovna ukusa. Na primer, makarone sa sirom su masne i slane. Sa druge strane, jela sa roštilja mogu biti masna i začinjena ili slana i masna. Zelena salata se može svesti na kiselost i gorčinu, ali naravno da će i ti ukusi varirati u zavisnosti od dresinga koji koristite. U nastavku ćemo vam pojasniti kako da te glavne karakteristika vina i hrane kombinujete.

2. Slaganje vina i mesa

Ne sećate se koje vino se dobro slaže sa lososom? Da li uz dobar komad bifteka treba piti crveno vino? Hajde da otkrijemo!

Crvena vina i crveno meso

Ovo je jedan od najosnovnijih saveta koji se lako pamti i koji će vam pomoći da date brze preporuke, ukoliko se nađete u takvoj situaciji. Razlog zašto se crveno vino dobro slaže sa crvenim mesom, kao što je odrezak, je njegova sposobnost da omekša proteine u mesu i pomaže u poboljšavanju ukusa masti. Do omekšavanja mesa dolazi zbog tanina, hemijskog jedinjenja koje se nalazi u crvenom vinu. Više o taninu ćemo govoriti u nastavku teksta.

Belo vino i ‘belo’ meso

Bela vina se dobro slažu sa takozvanim belim mesom, gde uglavnom svrstavamo ribu i piletinu. Razlog tome je što kiseline u vinu poboljšavaju ukus ribe, čineći je svežom. Slično načinu na koji se limun cedi preko ribe da bi poboljšao ukus, belo vino može imati isti uticaj zbog kiselosti

TIP: Ponekad može biti nezgodno upariti vina sa mesom ili ribom koji se služe sa jakim sosevima. Najbolji način da pristupite jelima poput ovih je da uparite vina sa sosom, a ne sa mesom. To omogućava bolji ukus, jer neki sosevi mogu imati loš ukus kada se upare sa vinom. Na primer, želite da izbegnete uparivanje gorkih soseva sa gorkim vinima, jer će gorčina stvoriti nepovoljan ukus. 

3.  Uparivanja istog i suprotnog ukusa

Iako postoji mnogo metoda uparivanja vina, ovo je definitivno jedna od najčešće korišćenih i najbolje objašnjenih metoda.

Kada govorimo o uparivanjima istih ukusa, odabrana hrana i vino deliće nekoliko sastojaka ili ukusa. Primer može biti slatko vino upareno sa slatkim jelom. Važan savet pri stvaranju ovakvih vrsta uparivanja je da vino ne bude ‘nadjačano’ ukusima hrane. Kada se to dogodi, ukus vina može postati neprijatan. Najveća prednost uparivanja vina i hrane istog ukusa je omogućiti vinu da poboljša ukus hrane.

Crvena vina su sjajna ideja kada želite stvoriti ovakve parove hrane i vina. Sa aromama i ukusima crvenih vina, koji se mogu kretati u rasponu od dimljenog do ukusa trešnje, crvena vina su vrlo raznolika i lako se mogu upariti sa sličnim ukusima hrane. Uzmite čašu Shiraza, koje je vino punog ukusa i neko od vaših omiljenih jela sa roštilja – i dobićete idealan par vina i hrane istog ukusa.

Sa druge strane, uparivanja suprotnog ukusa zasnivaju se na kombinacijama hrane i vina koje ne dele jedinjenja ili arome, već se međusobno dopunjuju. Ukusi su uravnoteženi njihovim kontrastnim elementima. Roze, belo i penušavo vino čine odličan izbor za kontrastne parove. Slatko belo vino upareno sa začinjenim jelom omogućiće da se šećer u vinu ohladi i uravnotežiće začinjenost u jelu.

Još jedno uobičajeno, suprotno uparivanje, je belo vino sa slanim jelima. Ukoliko je hrana slana, to će zapravo smanjiti slatkoću vina i doneti vinu voćni ukus i arome. Čaša Chardonney-a ili Pinot Grigio-a će se savršeno uklopiti sa slanim kokicama, a posebno se slaže uz pržena jela.

4. Izaberite ‘fleksibilno’ vino

hrane i vina

Razmislite o fleksibilnosti vina. Iako je Chardonnay izuzetno popularan u mnogim delovima sveta, to je jedno od najmanje fleksibilnih belih vina, kada govorimo o uparivanju sa hranom. Chardonnay često u sebi ima jakog alkohola, toliko jakog da često imaju težak i dosadan ukus kada ga prati hrana.

Kako biste postigli maksimalnu fleksibilnost, probajte sa Sauvignon Blanc ili suvim rizlingom, koji u sebi sadrže kiselinu koja čisti. Vina visoke kiselosti će u vama probuditi želju da uzmete zalogaj hrane, a nakon što zagrizete hranu, poželećete gutljaj vina. Savršena klackalica.

Najfleksibilnija crvena vina ili imaju dobru kiselost, kao što su Chianti, crveni Burgundy i Pinot Noir, ili imaju puno voća, a ne puno tanina. Iz tog razloga, Zinfandel (koji je poznato i pod nazivom Primitivo), mnoštvo jednostavnih italijanskih crvenih i vina južne Rone (Francuske), poput Chateauneuf-du-Pape, odlično se slažu sa širokim spektrom jela, od jednostavne hrane kao što je piletina sa roštilja do jela poput paste bolonjeze.

5. Bela vina

hrane i vina

Najčešće i najpopularnije opcije belih vina se mogu svrstati u sledeće četiri kategorije:

Chardonnay

Iako se specifični ukusi i mirisi Chardonnay-a mogu menjati u zavisnosti od brenda vina, vino uglavnom ima jake voćne arome. Sa primesama zelene jabuke, kruške, dinje, kremastog limuna i zaokruženog vanilom, uklapa se sa raznim opcijama hrane. Odličan je izbor uz školjke, jastoga sa roštilja, povrće i jela sa bogatim sosevima. Jak ukus, nedostatak kiselosti, kao i bogata i kremasta tekstura čine ga odličnom opcijom za gore navedene opcije hrane.

Riesling

Ovo nežno belo vino sadrži arome bele breskve, zelene jabuke i limete. Njegova lagana slatkoća čini ga savršenom dopunom za začinjena jela. Njegov polu-slatki ukus ima sposobnost da ukroti toplinu začinjenih jela. Nesušeni rizling takođe se dobro slaže sa školjkama, svinjetinom, šunkom i salatama. Nedostatak tanina, a samim tim i gorčine, čini ga odličnim parom za salate začinjene raznim vrstama sirćeta, ali ne i onim koji sadrže gorčinu u sebi.

Sauvignon Blanc

Kao belo vino laganijeg ukusa, Sauvignon Blanc ima visoku kiselost i nudi oštar ukus. To mu omogućava da se dobro upari sa prelivima i sosevima, sirom, ostrigama, svežim začinskim biljem i ‘blagom’ ribom. Opcije uparivanja ovde pokazuju kako vino i hrana visoke kiselosti mogu dobro dopuniti jedni druge. Kiselost hrane i vina neće se nadmetati, već će vam omogućiti da primetite prirodne ukuse.

Pinot Grigio

Sa laganim i oštrim ukusom, Pinot Grigio je savršena opcija za lagane morske plodove. Njegov oštar i nežan ukus savršen je za poboljšanje ukusa jela. Često sadrži aromu kruške, limuna, dinje i slatkih začina, zahvaljujući čemu predstavlja ukusno belo vino. Važno je upariti posebne vrste ribe sa posebnim vrstama vina, jer pogrešan izbor hrane ili vina može nadjačati ukus drugog. Pored ribe, Pinot Grigio se takođe dobro slaže sa testeninama, piletinom sa roštilja i jelima sa svežim začinskim biljem.

6. Crvena vina

hrane i vina

Kada govorimo o crvenim (i roze) vinima, možemo ih podeliti na:

Suvi roze

Roze je jedno od najraznovrsnijih vina sa sposobnošću da sadrži karakteristike i crvenog i belog vina. To omogućava suvom rozeu da se dobro upari sa gotovo bilo kojim sirom zbog njegovih kiselinskih i voćnih osobina. Kao oštro ružičasto vino nudi osvežavajući ukus sa malom količinom tanina i samim tim, malo gorčine. Ukusi suvog rozea uključuju naznake jagoda, trešanja, citrusa i začinskog bilja. To mu omogućava da se dobro upari sa piletinom sa roštilja i začinjenim morskim plodovima.

Cabernet Sauvignon

Kao crveno vino punog ukusa, Cabernet Sauvignon je bogat taninom, ali i ukusima šljive, kupine i crne ribizle. To mu daje njegov tamno voćni ukus, koji vremenom postaje zreliji. Snažni tanini čine ga odličnim izborom za odreske od bifteka ili jagnjetine, jer ima sposobnost da osveži nepce nakon svakog zalogaja.

Pinot Noir

Pinot Noir je poznat po laganim i zemljanim ukusima. Ovi ukusi sastoje se od tamnih bobica, trešanja, šljiva, ljubičica i toplih začina. Ovo crveno vino izdvaja se od ostalih i sa vrlo malo tanina u sebi, savršeno se uklapa sa masnom ribom. Ovo uključuje losos i tunjevinu, između ostalog. Uz ribu, dobro se slaže sa jagnjetinom, divljači i svinjskim kotletima.

Shiraz

Ovo crveno vino je savršeno za uparivanje vina i hrane istih ukusa. Sa pikantnim profilom i ukusom, dobro se uklapa sa mesom sa roštilja, jagnjetinom i grilovanim mesom. Prilikom uparivanja Shiraz-a važno je uzeti u obzir nivo začina i hrane i vina. Ako je hrana znatno začinjenija od vina, nadjačaće je i dovešće do toga da vino izgubi začinjeni profil i postane bezukusno.

7. Penušava vina

Penušavo vino se obično povezuje sa slavljeničkim prilikama. Međutim, penušava vina se dobro slažu sa raznovrsnom hranom. Naročito slanom hranom, pa čak i prženom. To je slučaj jer karbonizacija u penušavom vinu preseca slanost i savršeno uravnotežuje obrok. Penušavo vino se takođe dobro slaže sa pečenim povrćem i ribom.

Ali, najbitnije od svega..

..jeste da znate da uparivanje hrane i vina može biti jednostavno ili složeno, onoliko koliko vi to želite. Ovim tekstom smo pokušali da vam približimo neke od metoda i principa uparivanja vina i hrane. Pravo uzbuđenje je u eksperimentisanju, te vam savetujemo da uz naše savete i predloge menija napravite svoju idealnu kombinaciju. Živeli!

novogodišnje odluke

Novogodišnje odluke o hrani nikad nisu bile zanimljivije!

30 Dec 2020 no comments Katarina Stojanovic

Krajem svake godine radimo retrospektivu godine koja ostaje za nama. Ponosimo se stvarima koje smo postigli, ali i razmišljamo o onima koje želimo da promenimo. Novogodišnje odluke koje donosimo se tiču karijere, zdravih navika, fizičke aktivnosti, odnosa, a često se tiču i mršavljenja i odnosa prema hrani. Odlučili smo da se ne fokusiramo na negativne strane, već da razmislimo o zabavnim, pozitivnim novogodišnjim odlukama koje možemo doneti, a koje će nam koristiti na puno načina.

Nekada naša želja da ostanemo na pravom putu može u nama izazvati stres, čak do tačke u kojoj smo spremni za neuspeh. Pa, zašto ne bismo izabrali rešenja koja ćemo sa lakoćom sprovoditi u delo tokom 2021. godine? Ovo su naši predlozi!

Kada jedete, jedite bez distrakcija

Spustite telefon, pauzirajte Netfliks na nekoliko minuta, sedite za sto i fokusirajte se na hranu koja se nalazi ispred vas. Budite prisutni, osvestite svaki ukus, svaki miris, svaku senzaciju koji vam zalogaji donose.  Ovo će vam možda pomoći i da izgubite nekoliko kilograma, ali i da naučite da uživate u sadašnjem trenutku. Netfliks i društvene mreže mogu da sačekaju.

Večera kao socijalna aktivnost

Ovo je ujedno i naš omiljeni predlog, jer Klopica je koncept koji itekako podržava spremanje hrane sa društvom. Planirajte da, na primer, svaki poslednji četvrtak u mesecu provedete sa prijateljima spremajući večeru, uživajući u omiljenom piću i najbitnije – društvu ljudi koje volite. Svaka aktivnost može biti zabavna ukoliko je posmatramo kroz smeh i igru. Zamislite koliko bi bilo zanimljivo uključiti i prijatelje u takve akcije!

Našem timu bi bilo drago da vam u tome pomogne – vaše je samo da izaberete omiljeni obrok i uživate. Mi ćemo se pobrinuti za ostalo.

novogodišnje odluke

Naučite decu da kuvaju

Kuvanje sa decom nije samo edukativno, već je i divno stvaranje povezanosti i odličan način provođenja dodatnog vremena sa njima. Ako vaša deca hranu razumeju od ranog detinjstva, možete ih naučiti pozitivnom odnosu i prema hrani. Postoji dosta emisija u kojima deca kuvari spremaju hranu i dosta knjiga i vodiča kroz dečiju kuhinju, koji vam mogu pokazati u čemu vaše dete može da pomogne u svakom uzrastu.

Food & travel

Znamo da je 2020. godina sa sobom donela zatvaranje granica na svetskom nivou i da smo mnoga isplanirana putovanja morali odložiti. Međutim, kao večiti optimisti verujemo da će se putovanja vratiti u živote svih nas i da ćemo opet imati ono uzbuđenje pre nego avion poleti. Ukoliko nikada niste probali jela marokanse kuhinje, zašto ne biste krenuli putem Kazablanke i Marakeša i uživali u potpuno drugačijim ukusima i namirnicama? Možete isplanirati posetu onim gradovima u kojima se nalaze najstariji, najtradicionalniji, najpoznatiji, najautentičniji restorani.

Ako se, međutim, ne osećate potpuno sigurno da putujete, organizujte put unutar svoje zemlje, ali ne prema istorijskim znamenitostima, već prema konobama, restoranima, konačištima koje vaša zemlja poseduje.

novogodišnje odluke

Probajte nešto što nikada niste

Ovo se ne mora nužno odnositi na hranu. Kontinuirano menjanje navika, izlazak iz zone komfora i prihvatanje promena može biti teško, može i boleti, ali nikako ne može biti loše. Dugoročno gledano, doneće vam isključivo dobrobit. Prevedeno na naš omiljeni jezik – jezik hrane – isprobavanje novih kuhinja i jela vam može proširiti i iskustvo i interesovanje za određene delove sveta. Možda ćete poželeti da istražite zašto se u Indiji koristi toliko puno začina ili šta sve podrazumeva japanska kuhinja, a nije sushi.

Dan bez mesa

Izbacivanje mesa je jednostavan način da nedeljne obroke učinite malo zdravijim – bez potrebe da u potpunosti promenite način prehrane. Dan bez mesa je zapravo laka inicijativa. Na osnovu brojnih istraživanja koja su sprovedena ustanovljeno je da postojanje jednog ne-mesnog obroka svake nedelje moglo napraviti ogromnu razliku za vaše zdravlje. Pored toga, izbacivanje mesa iz obroka će vas naterati da istražite nove namirnice i isprobate nove recepte.

novogodišnje odluke

Salata kao obrok? Što da ne!

Tanka je granica između držanja dijete i osvešćivanja o tome šta jedemo. Ne moramo se odricati namirnica koje volimo, ali možemo dodati neku jabuku ovde ili nekoliko šargarepa tamo, možemo jesti ražani umesto pšenični hleb. Male promene mogu napraviti velike razlike i to možemo uraditi lakše nego što mislimo. Počnite time što će vam salata postati obavezan deo svakog obroka. Miks zelenih salata, ajsberg, rukola, krastavac, paradajz, cvekla – može biti kombinacija po vašem izboru. Vremenom ćete primetiti da unošenje dovoljne količine salata pravi idealan balans u vašim obrocima.

Manje sudova za pranje? Moguće je

Da li ikada izbegavate kuvanje nekih ekstravagantnijih obroka jer vas umara činjenica da ćete imati dosta sudova za pranje?  Nažalost, ne poseduju svi mašine za pranje sudova, ali rešenje za ovaj problem je – pravljenje obroka u jednoj posudi! Ne samo da ovaj način pripreme štedi vreme, već omogućava da se svi ukusi sjedine, čime doprinose lepoti obroka. Jedino što vam je potrebno jeste da pronađete posudu koja se istovremeno može koristiti i na ploči za kuvane i u rerni.

Nadamo se da će vam ove novogodišnje odluke i neki od naših zanimljivih saveta i predloga biti od koristi tokom sledeće godine. Želimo vam da uživate u svakom trenutku i svakom danu, da budete optimistični, da verujete u pozitivan ishod i da dobijete sve ono što zaslužujete.

Srećna Nova godina od Klopica tima! <3

peruanska kuhinja

Peruanska kuhinja – 8 tradicionalnih jela Perua

14 Dec 2020 no comments Katarina Stojanovic

Peruanska kuhinja je kuhinja suprotnosti: topla i hladna jela na istom tanjiru, kiseli ukusi se mešaju sa slatkim. Jaka i suptilna u isto vreme. Do ove ravnoteže u tanjiru dolazi zato što se tradicionalna peruanska hrana oslanja na začine i specifične arome, od oštrih i čistih do teških i dubokih. Svaki ukus se suprotstavlja ili je kompatibilan sa drugim.

Iako mnogi ljudi Peru vide kao zemlju planina prekrivenih oblacima i ruševina drevnih civilizacija, istinsko blago Perua je njegovo bogato kulinarsko nasleđe. Sastojci i tehnike kuvanja iz Afrike, Evrope i istočne Azije okupljaju se u divnoj mešavini koja je krajnje jedinstvena širom sveta. Ali kakvu hranu jedu Peruanci?

Pogledajmo nekoliko tipičnih jela u Peruu. Ovo je 8 najboljih peruanskih jela koja obavezno morate probati.

CEVICHE

Obzirom da je jedno od najpopularnijih predjela u Peruu, ali i širom Južne Amerike, ceviche se u poslednje vreme često može naći u jelovnicima širom Beograda. Ono što je karakteristično za ceviche je da svaka država (Meksiko, Ekvador, Kolumbija..) imaju svoje varijacije ovog jela. Osnova je kuvana riba koja se služi hladna i tradicionalno gledano, u pitanju je brancin koji je mariniran u soku od limete, luka, soli i ljutog čilija (na španskom aji).

Nezaobilazan začin u većini jela ovog tipa je korijander, a pored ribe, ceviche često sadrži sitno seckan paradajz, crveni luk, slatki krompir i kukuruz.

EXTRA TIP

Ukoliko želite da odete korak dalje i sebi pružite pravi LatAm ugođaj, marinadu od čilija, limete i soli možete pomešati sa Piscom (nacionalno piće Peru-a) i dobiti pravi Pisco Sour, jedno od najčešće konzumiranih pića, pored piva. Od nedavno se Pisco može pronaći u bolje opremljenim diskontima pića u Beogradu.

peruanska kuhinja

LOMO SALTADO / SLANA PRŽENA GOVEDINA

Gotovo popularno kao ceviche, ovo jelo predstavlja spoj kineskog načina prženja mesa, mariniranog u mešavini začina i klasičnih peruanskih sastojaka. Sočne trake govedine marinirane u sosu od soje, luka, paradajza, čilija i drugih začina se prže dok se govedina za početak ne skuva i paradajz i luk počnu da formiraju kompaktni, mesnati sos. Dodajte malo skroba, napravite mešavinu Istoka i Zapada: dodajte i brdo pirinča i pomfrit (često se priprema sa mesom). Ovo jelo se nalazi gotovo svuda širom Perua, a podjednako je popularno i u peruanskim restoranima u inostranstvu.

ARROZ CON PATO / PATKA SA PIRINČEM

Ovaj, naizgled jednostavan, španski recept je „signature dish“ u Peruu. Pirinač se kuva u pasti od korijandera, začinskog bilja i tamnog piva, dajući dubok, zemljani ukus zrnu. Prženi but i noga ili – ako imate sreće prilikom naručivanja u restoranima – oštro prženi patak, dodaje se na puno zelenog pirinča. Jelo je toliko popularno da se nalazi na gotovo svim porodičnim stolovima u Peruu, kao i u najboljim restoranima u Limi. Poput većine peruanskih kuhinja, postoji bezbroj varijacija ovog jela: drugačije mešavine pirinča, drugačije teksture i delovi patke – a sprema se čak i sa piletinom ili drugom vrstom živine.

ALPACA / MESO ALPAKE

Kada se spomene alpaka, većina ljudi pomisli na popularnije Instagram selfije ljudi sa alpakama sa Machu Picchu-a. Međutim, iako su zaista preslatke životinje, u Peruu ih možete jesti, kao jedan od specijaliteta karakterističnih za taj deo sveta. Alpake se mogu pronaći u Kusku i u planinama u okolini Kuska, a zapravo su tradicionalna peruanska hrana. Neki od vas verovatno misle da su „alpake preslatke za jesti“, ali je njihovo meso izuzetno ukusno i velika preporuka svima koji vole i jedu meso.

Poput goveđih odrezaka, postoje različiti delovi alpake koji će imati drugačiju mekoću i ukus. Dobro meso, tj. odrezak od alpake neretko može biti ukusniji od najboljih goveđih odrezaka!

EXTRA TIP

Ukoliko se nađete u Peruu, najbolje meso alpake možete jesti upravo u Kusku ili u gradiću pod nazivom Aguas Calientes, koji se nalazi u podnožju Machu Picchu-a. Odlična kombinacija uz ovo jelo je i Cusquena – lokalni premium lager iz Kuska.

ANTICUCHOS DE CORAZON / GRILOVANO SRCE

Možda je na početku ovog teksta trebalo naznačiti da je tekst pretežno usmeren na ljubitelje mesa – jer, upravo je meso glavna komponenta velikog dela namirnica i jela peruanske kuhinje.

Neka vas od naručivanja ovog jela ne odvrati pomisao da jedete srca. Srce je manje masno od file minjona, ukoliko je goveđe, često će imati puniji ukus od rebarca i ukusno je kada se zapeče na otvorenom plamenu. Srce spada u kategoriju iznutrica i praktično je superhrana.

Peruanski kuvari su isekli srce na kocke od 5-6cm, a zatim marinirali kockice alpake ili goveđeg srca u sirćetu, aji čiliju, kimu, kuminu i belom luku. Kocke se zatim peku na roštilju/ćumuru dok ne postanu medium rare (srednje pečeno). Poput ćevapa ili kebaba, kockice mesa se često serviraju kao ražnjići, zajedno sa kriškama luka i krompira – i naravno, prelivaju se limetom.

EXTRA TIP

Ovo meso se najbolje kombinuje sa suvim crvenim vinom, kako bi se istakli slane note i puni ukus govedine.

Ako se ikada nađete u Limi, ne propustite odličan i veoma popular restoran Tio Mario u starom delu grada pod nazivom Barranco. U ovom delu grada će i ljubitelji antikviteta zasigurno pronaći nešto za kupiti.

peruanska kuhinja

ROCOTO RELLENO / ZAČINJENE PUNJENE PAPRIKE

Crveni aji rocoto su zapravo čili paprike, koje su punjene kuvanom mešavinom mlevene govedine, crvenog luka, belog luka, maslina, suvog grožđa, začinskog bilja i začina, zatim preliveni sa queso fresco (svež sir) i pečeni u sosu od jaja i mleka. Pošto su u Srbiji punjene paprike rasprostranjeno i često jelo, znajte da ovo jelo nije klasična punjena paprika na koju ste navikli. Rocoto je malo veći od šljive, karakterišu ga voćne esencije tropskog bobičastog voća i gotovo je dvostruko više ljuta od žute aji paprike (ili da uprostimo, desetak puta ljuće od prosečne jalapeno papričice).

Prvi zlogaj će vas sigurno prodrmati. Ali početnu ljutinu čilija brzo ublažava slatko i slano punjenje iznutra, kao i rastopljeni sos od sira i jaja, u kome se sve kuva.

peruanska kuhinja

TIRADITOS / PERUANSKI SASHIMI

Tiraditos podseća na japanski sašimi. Zapravo su tiraditosi ono što su mnogi smatrali fuzijom japanske i peruanske hrane. Ovo jelo u sebi kombinuje sashimi iz Japana i tiradito sos iz Perua. Tiradito sos je začinjeni sos koji se obično pravi od mešavine limunovog soka, raznih začina, paprike, a ponekad čak i rocota (ljute paprike o kojoj je maločas bilo reči).

Kao i kod ceviche-a, glavni sastojak je sirova riba. Razlika između tiraditos-a i ceviche-a je u tome što je ceviche potopljen u sos pre nego što se servira. Tiraditos nije. Sos od tiraditosa sipa se na vrh pre nego što se posluži, tako da riba još uvek nije kuvana. Svežinu ribe možete mnogo bolje osetiti u tiraditos-ima nego u cevicheu.

CUY / GUINEA PIG / ZAMORAC

Bilo je potrebno odraditi istraživanje, da bi se utvrdilo kako se prevodi guinea pig na srpski jezik. Zamorac ili zamorče je još jedan od popularnih izvora mesa u oblasti Anda, koja se može pronaći u skoro svakom meniju, od Kuska do Lime. U zapadnim kulturama, zamorac se često čuva kao kućni ljubimac, pa je mnnogima odbojna činjenica da bi neko mogao konzumirati ovu životinju.  Tradicionalni recept zahteva punjenje celokupne životinje aromatičnim biljem, zatim pečenje na otvorenoj vatri na drvetu i serviranje sa krompirom. Kada se posluži na ovaj način, ima najbolji ukus sa umakom od aji sosa i jede se rukama.

Iako je fokus stavljen na jela koja su isključivo bazirana ili sadrže meso, peruanska kuhinja može da ponudi i vege i vegetarijanska jela. Istina, u restoranima, na uličnim štandovima, u marketima, selima ili pijacama ćete češće biti u situaciji da pronađete razne vrste mesa, ali neka vas to ne obeshrabruje. Ono što zaista svako treba da proba su razna voća i povrća, koja se ne mogu pronaći nigde van Perua. Određene vrste ćete moći pronaći samo u džunglama Perua i obavezno ih probajte. I još jedna stvar – neka vas ne čudi ukoliko morate da konsultujete Google, kako biste saznali na koji način se određena hrana čisti i konzumira.

karfiol

Kako spremiti karfiol na 5 načina?

18 Nov 2020 no comments Katarina Stojanovic

Kuvajte ga, zgnječite, ispecite, blendirajte… opcije su beskrajne! Naučite kako da spremite karfiol uz pomoć ovih pet kuhinjskih tehnika.

Karfiol je junak biljnog sveta, koji je često u senci svog poznatijeg srodnika: brokolija. Međutim, tokom poslednjih godinu i više dana, ovo povrće se trijumfalno vratilo i pronašlo svoje pravo mesto u porodici kupusa.

Slatkog i blago-gorkastog ukusa, karfiol (poznat i kao „cvet kupusa“) ima impresivne antikancerogene, antioksidativne, antibiotske i antivirusne osobine. Kako ga opisati u jednoj reči? Zdravlje.

Ovo kremasto belo povrće smo testirali blendiranjem, seckanjem, pretvaranjem u pire smesu, pečenjem, kuvanjem ali i na roštilju. Rezultati će vas verovatno iznenaditi.

1. Pirinač od karfiola

Znate li one zdrave, zamenske opcije za tradicionalna jela koja na kraju imaju ukus kartona? Pa, pirinač od karfiola nije jedan od tih. To je iznenađujuće ukusan i jednostavan način da u svoju hranu ubacite više povrća bez žrtvovanja voljene pirinčane teksture.

Sve što treba da uradite je da komade karfiola stavite u procesor hrane i pulsirate dok se ne razlože na zrna veličine pirinča. Sipajte par kapi ulja ili putera u veliku šerpu, umešajte „pirinač“ i začinite solju i biberom. Pokrijte i ostavite da se kuva šest do osam minuta pre nego što se dodatno izmrvite viljuškom. Dodajte sveže začinsko bilje za lepše boje, dekorišite ga kako god želite – ili ga ostavite kakvo jeste. Za šta god da se odlučite, nećete pogrešiti.

Tofu Karfiol Šargarepa Mladi luk Beli luk Đumbir Slatki balzamiko Soja sosa Brašno Gustin

2. Šnicla od karfiola

Pustite karfiol da zauzme centralno mesto na vašoj sledećoj večeri uz pomoć ove fenomenalne vege-kreacije. Zanimljiva tekstura i zalogaji bez osećaja krivice će defitinivno imati prednost u odnosu na meso.

Ceo karfiol isecite vertikalno na četiri ‘šnicle’. Prelijte maslinovim uljem, začinite solju i biberom i stavite na pleh. Pecite u zagrejanoj rerni 35-40 minuta, okrenite jednom dok ne omekša i ne postane zlatno smeđe na ivicama.

Za intenzivniji ukus, poslužite „karfiol šniclu“ na podlozi od bulgura, prelijte ga kremastim ‘tzatzikijem’ i pospite sušenim papričicama.

3. Karfiol sa pastom i sirom

karfiol

Znamo o čemu razmišljate … kako jesti sir i pastu bez griže savesti? Da li je to uopšte moguće? Apsolutno jeste. Karfiol isecite na cvetove i pecite 20-25 minuta dok ne porumeni i omekša. Zatim ubacite u posudu za pečenje zajedno sa testeninom, sosom od kremastog sira, mladim lukom, pa čak i malo pančete, ako želite i volite. Povrće će dati odličan ukus pasti, dok doprinosi i nutritivnoj vrednosti ovog jela.

4. Potaž od karfiola

Karfiol se dobro kombinuje sa ostalim sastojcima, što znači da je savršen dodatak ohlađenim ili toplim supama i potažima. Iako ovde možda prednjačimo sa jesenjim ukusima, kombinacija orašasto prženog karfiola, kremastog kokosovog mleka, malo korijandera i peršuna je previše dobra da bismo je ignorisali. I to je takođe lako! A uskoro ćemo sa vama podeliti i detaljni recept za ovaj uvrnuti potaž.

5. Pire od karfiola

karfiol

Pire od karfiola ima istu kremastu i mekanu strukturu kao i skrobni pire napravljen od krompira. Jedina razlika? Od ovog pirea vam neće nestati struk. U stvari, karfiol sadrži tri puta manje ugljenih hidrata i kalorija od krompira.

Da biste napravili ovaj pobednički prilog (ili čak glavno jelo), stavite veliki lonac vode da proključa sa prstohvatom soli. Isecite karfiol na cvetiće pre nego što ih dodate u vodu. Kuvajte dok ne omekša (oko 8-10 minuta), iscedite i vratite u lonac. Pomoću blendera, secka ili viljuške zgnječite karfiol u loncu dok od njega ne postane glatka, pire masa. Stavite na laganu vatru i dodajte puter, mleko i začinsko bilje.

Ovo jelo možete praviti i kao prilog ostalim jelima, a odlična je kombinacija i uz razna mesa.

A znate li sa čime je još dobro pomešati karfiol, bez obzira kako je pripremljen? Sa kurkumom.

Počnite da kuvate i – ne zaboravite da podelite svoje utiske, predloge i savete sa nama!

Lepote jednostavnosti i umetnost klopanja kod kuće

18 Oct 2020 no comments Katarina Stojanovic

Umetnost klopanja kod kuće? To je idealan, a kratak opis Klopice, pri čemu je dostava namirnica naša briga, a umetnost spremanja klope prepuštamo vama – uz naše jednostavne, a specijalne recepte.

Verujemo u svežu, kvalitetnu hranu i lagane, ukusne recepte. Biće vam potrebno i nekoliko osnovnih kuhinjskih aparata i posuda, ali sigurni smo da sve neophodne stvari već posedujete (iako možda ni ne znate da ih imate među kuhinjskim elementima). Biće vam potrebno samo nekoliko osnovnih pravila na koja se oslanjamo kako bismo pomogli u stvaranju nezaboravnih obroka.

Takođe verujemo u prirodno i domaće, pa smo ponosni na činjenicu da sarađujemo sa brojnim seoskim gazdinstvima, lokalnim i malim proizvođačima iz Srbije. Pored mesara, tradicionalnog srpskog hleba, začinskog bilja pa sve do lekovitih pečurki, svakodnevno se trudimo da ostvarimo saradnju sa velikim brojem proizvođača iz Srbije, kako bismo vam pokazali da je lako napraviti ukusan obrok. Samo je potrebno ispratiti naše recepte, a dostava namirnica je naša briga.

dostava namirnica

Uz Klopicu možete zaboraviti na pitanje „Šta za večeru?“ jer ćete uvek imati isplaniran obrok, koji je jednostavan i ukusan. Svake nedelje ćete pronaći jednostavne korak-po-korak recepte u okviru našeg nedeljnog menija, u kompletu sa nutritivnim informacijama i svežim, unapred odmerenim sastojcima, koji će vas začas pripremiti za ukusne večere. Bilo da kuvate za sebe, svoju porodicu ili prijatelje, imamo fleksibilan plan koji odgovara vašem načinu života.

Tražite vege opcije? Ili gluten-free obroke? Želite da povećate unos vlakana, a ne znate koja to hrana sadrži vlakna? Bez brige, tu smo da vam pomognemo. Svaki naš recept je prethodno testiran, često više puta, a zahvaljujući kategorijama i oznakama na sajtu, možete pronaći baš one obroke koji vas najviše interesuju.

I ne, zaista vam nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo u kuvanju i pripremi obroka. Svaki recept je detaljno objašnjen, tako da je naš jedini savet da ispratite uputstva i uživate u lepoti pripreme obroka kod kuće.

Poklanjamo ti 5 naših recepata!

Upiši se na našu listu za obaveštenja i poslaćemo ti na mail naš mali kuvar.

.